Contribuabilii si...organele de control

Posted by Unknown on duminică, februarie 22, 2015
Nu de putine ori, contribuabilii, nu sunt constienti ca organele de control aplica prevederi legale, in alt mod decat cel favorabil contribuabililor. Ceea ce e normal, pana la un punct: nimeni nu e obligat sa interpreteze legea, in favoarea partii adverse. Dar, asta nu inseamna, decat ca, si contribuabilul trebuie sa CEARA – in fata organelor de control, sau in fata instantei – aplicarea prevederilor legale ALTFEL, adica, pe cat se poate, in favoarea sa.
Aceasta presupune interpretarea operatiunilor cu caracter economic si, verificarea actelor, care reflecta aceste operatiuni, pentru a stabili, natura reala a acestora si, impozitul care trebuie aplicat. Exemplul clasic, il constituie, vanzarea unui imobil. Contribuabilul, poate declara, o valoare sub pretul pietei, pentru a diminua obligatia fiscala sau, poate recurge la un contract de vanzare-cumparare, care, in fapt, poate ascunde o donatie, atunci, cand, impozitul pe donatii, este superior impozitului pe acte de vanzare-cumparare. Situatia, poate fi si altfel, cand, impozitul pe donatii este inferior celuilalt.
Estimarea impozitelor prin prezumtii aplicate de catre organele de control, poate conduce la litigii. Concluzie: depinde de contribuabil, cat si de organul de control, doar, exista si un alt fel de intelegere, preferata de ambele parti. Pare mult mai facila.