Cash flow
Posted by
Unknown
on
luni, februarie 23, 2015
Cash-flow-ul (fluxul de trezorerie) reprezinta un instrument solid si indispensabil in previziunea, controlul si verificarea miscarilor banesti intr-o entitate economica. De obicei, el este calculat pentru o perioada determinata, finita de timp si, de multe ori, cash flow-ul este analizat pe proiecte, sau subdiviziuni ale entitatii.
El poate fi grupat in 3 categorii, in functie de natura fluxurilor de disponibilitati:
- Fluxuri operationale : sau miscari banesti ce survin din activitatea de exploatare a societatii, corelate cu veniturile si cheltuielile din exploatare.
- Fluxuri de investitie : sunt miscarile banesti ce survin in urma unei investitii, se coreleaza cu conturile de capital.
- Fluxuri financiare : reprezinta acele miscari ale disponibilului ce se pot corela cu veniturile si cheltuielile financiare
In practica, grupa fluxurilor operationale si a celor financiare, sunt in interdependenta influentandu-se una pe alta, dar este recomandat, ca intotdeauna cand se doreste o vizibilitate asupra miscarilor banesti ce survin printr-o investitie, fluxul financiar sa fie analizat separat.
Cel mai complex flux de trezorerie este cel operational care este aplicat asupra activitatii curente, altfel spus, previziunea si planificarea incasarior si platilor ce se nasc din realizarea obiectului de activitate. Analiza acestui flux ne permite sa eficientizam cheltuielile companiei.
Profitul nu este egal cu cash-ul, astfel, nu este suficient sa planificati si sa va asigurati doar pentru a avea profit, o criza de cash, v-ar putea surprinde, si astfel...sa inceapa sfarsitul.
Foarte multi administratori isi incep afacerile, gandindu-se strict la profitul rezulta(n)t, insa, nu iau in calcul cash-flow-ul necesar indiferent de stadiul de dezvoltare al afacerii, de la momentul de inceput, la momentul dezvoltarii si consolidarii ei, neincluzand astfel nici o estimare a veniturilor si cheltuielilor.
Categories:
cash flow
,
flux de trezorerie